Haberler

Feb 27, 2015

Ceviz ve Alzheimer


Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, ceviz açısından zengin beslenmenin beyin sağlığına yönelik potansiyel yararlarını ortaya çıkardı.
Journal of Alzheimer’s Disease’de yayınlanan hayvanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, ceviz tüketiminin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada, başlangıcını geciktirmede, ilerlemesini yavaşlatmada veya Alzheimer hastalığını önlemede olumlu bir etkisi olabilir.


New York Eyaleti Gelişimsel Engeller Hakkında Temel Araştırmalar Enstitüsü (IBR), Gelişimsel Nöroloji Laboratuvarı başkanı Prof. Dr. Abha Chauhan önderliğinde yürütülen araştırmada, ceviz açısından zengin bir diyet uygulanan farelerde öğrenme becerilerinde, hafızada, kaygı azaltımında ve motor gelişiminde kayda değer iyileşme görülmüştür.

Araştırmacılar, cevizdeki yüksek antioksidan içeriğinin (3,7 mmol/ons)1, fare beynini Alzheimer hastalığında yaygın olarak görülen dejenerasyona karşı korumaya katkı sağlamış olabileceğini ileri sürüyor. Oksidatif stres ve enflamasyon, beş milyondan fazla ABD vatandaşını2 etkileyen bu hastalığın öne çıkan özelliklerindendir.

Baş araştırmacı Prof. Dr. Abha Chauhan, “Bu bulgular çok umut vadediyor; ceviz ile tam iyileşme sağlayan bir tedavisi bulunmayan Alzheimer hastalığı hakkında gelecekte insanlar üzerinde yapılacak araştırmalar için zemin hazırlanmasına da yardımcı oluyor,” diyerek sözlerine şunları ekliyor: “Gerçekleştirdiğimiz çalışma, cevizin bilişsel fonksiyonlar üzerindeki koruyucu etkilerini gösteren ve sayıları gittikçe artan araştırmalara katkıda bulunuyor.”

Araştırma grubu; farelere verilen diyete, insanlarda sırasıyla günde 30 ila 45 gram cevize denk olan yüzde 6 ila 9 oranında ceviz eklenmesiyle ortaya çıkan etkileri inceledi. Bu araştırma, Dr. Chauhan tarafından geçmişte yürütülen ve ceviz özütünün amiloid beta proteininin yol açtığı oksidatif hasara karşı koruyucu etkilerini vurgulayan bir