Haberler Detay

Feb 25, 2015

Ceviz, Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor


Yapılan araştırmalar sonucunda, bir kişinin beslenmesine ceviz dâhil edildiğinde, hâlihazırda kalp hastalığı olanlara fayda sağlanmasının yanı sıra, kalp hastalığı geliştirme riskinin de kayda değer oranda azaldığı gözlemlendi.

Advances in Nutrition dergisinin 14 Kasım 2014 tarihli sayısında çıkan bir makalede, Pennsylvania State University, Beslenme Bilimleri Bölümünden Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, ve Jennifer A. Fleming, ceviz ve ceviz yağında bolca bulunan a-Linolenik Asit (ALA) alan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına (CVD) yakalanma riskinin azaldığı sonucuna ulaştılar.

“ALA ile ilgili bilgimiz son 10 yılda arttı”

Beslenme alanında Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, "ALA’nın  kalp damar hastalıklarında sağladığı yararlar konusundaki bilgimiz son on yılda gözle görünür ölçüde ilerledi, mevcut verilere bakıldığında, ALA kalp damar hastalıkları riskini azaltıyor." dedi.

Flemig ise, "Kalp hastalığını önlemek için neler yapılabileceğini öğrenmek, herkes için önemli ve anlamlıdır," diyor.

Fleming ve Kris-Etherton; bitkiden elde edilen, ceviz ve ceviz yağında bulunan ALA’nın CVD’nin önlenmesinde deniz ürünlerinde bulunan eicosapentaeonic asit (EPA) ile docosahexaenoic asit (DHA) ile kıyaslanabilecek ölçüde rol oynadığını tespit ettiler.

2010 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Beslenme Kılavuzları Danışma Komitesi, toplam günlük kalori ihtiyacı içerisinde %0,6-1,6 oranında ALA alımını tavsiye etti. Bununla birlikte, Fleming ve Kris-Etherton; yaptıkları araştırmada mercek altına alınan bulgulara göre, daha yüksek oranda ALA alımının kalp-damar sağlığına daha da faydalı olabileceğini ortaya koydular. En ideal miktarın belirlenmesi için daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç olduğunu önerdiler.

Kalp Krizinde Avrupa Birincisiyiz

22 Avrupa ülkesinde CVD’ye yakalanma sıklığının araştırıldığı Euroaspire III adlı çalışmada, 50 yaş altı kişilerde görülen ölümcül kalp krizlerinde, Türkiye’nin Avrupa’daki en yüksek orana sahip olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de her on kişiden dördü bir şekilde “kalp ve damar hastalıkları” nedeniyle hayatını kaybedecek. 2020 yılına kadar, Türkiye’de yılda toplam 400.000 kişinin kalple ilgili rahatsızlıklardan hayatını kaybetmesi bekleniyor.

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan  Beslenme Rehberlerinde de, cevizin tekli doymamış yağ asitlerinin yanı sıra omega 3 yağ asidi bakımından da zengin olduğu belirtiliyor, rehberde ayrıca şöyle deniyor: “Bu gıdalar kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır.”

İç hastalıkları uzmanı Dr. Baha Aydoğ, "Bana kalırsa bu bulgular son derece önemli; Türkiye’de günlük hayatta, bilhassa sağlığımızı, kalbimizi ve tansiyonumuzu olumsuz etkileyen strese karşı vücudumuzun verdiği tepkileri, gıdaların gerçekten olumlu yönde nasıl etkileyebileceğini kanıtlıyor” diyor ve devam ediyor: “ALA bakımından zengin gıdaların vücudumuzun ve hayatımızın hemen her yönü için iyileştirici etkileri olduğunu biliyoruz. Bundan sonra, strese gireceğinizi hissettiğinizde fast-food, şekerleme ve geçici olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan diğer her şeyden uzak durun. Bunlar yerine, bir avuç ceviz tüketin. Stresinize, kalbinize ve genel olarak sağlığınıza iyi gelir".

Bu bulguların ayrıntılarının yer aldığı makale, "The Evidence for a-Linolenic Acid and Cardiovascular Disease Benefits: Comparisons with Eicosapentaeonic Acid and Docosahexaenoic Acid ," Advances in Nutrition dergisinin Kasım 2014 sayısında yayınlandı.