Haberler

Ceviz Kadınlarda Kilo Kaybını Sağlıyor

Yapılan bir Araştırma, Ceviz Yönünden Zengin Diyetin Fazla Kilolu ve Obezite Hastası Kadınlarda Kilo Kaybını Sağladığını ve Kolesterol Düzeylerini İyileştirdiğini Gösterdi

Ceviz açısından zengin ve yüksek yağ içerikli bir diyet, daha düşük yağ içerikli ve daha yüksek karbonhidratlı bir diyete kıyasla kilo kaybı sağlıyor

Yapılan bir Araştırma, Ceviz Yönünden Zengin Diyetin Fazla Kilolu ve Obezite Hastası Kadınlarda Kilo Kaybını Sağladığını ve Kolesterol Düzeylerini İyileştirdiğini Gösterdi

Ceviz açısından zengin ve yüksek yağ içerikli bir diyet, daha düşük yağ içerikli ve daha yüksek karbonhidratlı bir diyete kıyasla kilo kaybı sağlıyor

İstanbul (10 Şubat 2016) – Amerika Kalp Derneği Dergisi’nde (Journal of the American Heart Association) yayımlanan bir çalışmada, ceviz ve zeytinyağında bulunan yağlar gibi doymamış yağları içeren bir diyetin, kilo kaybı açısından düşük yağ ve yüksek karbonhidrat içerikli bir diyettekine benzer etkilere sahip olduğu tespit edildi.1 California Üniversitesi, San Diego Tıp Fakültesi’nden Dr. Cheryl Rock’un öncülüğünde yürütülen araştırma, esas olarak çoklu doymamış yağlardan oluşan cevizin yer aldığı bir diyetin, kolesterol gibi kalp sağlığı belirteçlerini olumlu yönde etkilediğini de gösterdi.
“Bu çalışmanın şaşırtıcı bulgularından biri, cevizde bulunan yağ ve kalori miktarının yüksek olmasına rağmen, ceviz açısından zengin bir diyetin, düşük yağ içerikli bir diyetle aynı derecede kilo kaybı sağlıyor olması” diyen Dr. Rock, bu çalışmaların sonuçları ve daha önce cevizin kalp sağlığı ve kilo üzerindeki etkilerinin araştırıldığı çalışmalar ışığında, günde bir avuç ceviz tüketmek için söylenecek çok şeyin olduğunu belirtti.

Araştırma ekibi bu sonuçlara ulaşmak için, bir yıllık davranışsal kilo kaybı müdahale programına katılan 245 fazla kilolu ve obez kadın (22-72 yaş) üzerinde çalıştı. Katılımcılar üç farklı diyet grubuna rastgele ayrıldı: 1) düşük yağ ve yüksek karbonhidratlı diyet grubu, 2) düşük karbonhidrat ve yüksek yağlı diyet grubu veya 3) ceviz açısından zengin, yüksek yağ ve düşük karbonhidratlı diyet grubu. Ceviz açısından zengin diyet grubuna ayrılan kişiler, günde 1.5 ons (42,5 gr) ceviz tüketti. Çalışma kapsamında müdahalenin ilk altı ayında elde edilen veriler incelendiğinde, tüm gruplarda ortalama kilo kaybının, başlangıç kilosunun neredeyse yüzde sekizi kadar olduğu görüldü.

Ceviz açısından zengin diyet grubunun katılımcıları, diğer çalışma gruplarına kıyasla kilo kaybı sağladı; ancak, en fazla iyileşme lipid düzeylerinde, özelikle de insülin dirençli olan kişilerde görüldü. LDL kolesterol düzeyindeki anlamlı azalmaya ilave olarak, ceviz grubunda yer alan katılımcıların HDL kolesterol düzeyleri, diğer diyet gruplarına kıyasla daha yüksek kaydedildi.

Düşük karbonhidrat ve yüksek yağ içeren diyet grubunda yer alan katılımcılar, tekli doymamış yağların yüksek oranda bulunduğu yiyecekleri tüketmeye teşvik edilirken, cevizce zengin diyette daha fazla çoklu doymamış yağlar tüketildi. Ceviz, bitkisel omega-3 yağ asidi olan önemli miktardaki alfa-linolenic asit (ALA) (2.5g/oz) dahil olmak üzere, yağın esas olarak  çoklu doymamış yağ şeklinde bulunduğu (13g/oz) tek kabuklu kuruyemiş.

Harvard’da yakın zamanda yapılan bir araştırma da, çoklu doymamış yağların sağlık açısından faydalarını gösteriyor.2 Bu çalışmada, doymuş yağları çoklu doymamış yağlarla değiştiren kişilerin daha uzun yaşayabileceği ve kalp hastalıkları açısından daha düşük bir riske sahip oldukları öne sürüldü.
Son yirmi yılda, yetişkin ve çocuk obezitesi, Türkiye’de önemli ve alarm veren seviyelere ulaşan bir sağlık sorunu haline geldi. 2013 yılında yayımlanan DSÖ raporunda yer alan tahminlere göre, Türkiye’nin yetişkin nüfusunun %62’si fazla kilolu ve %30’u ise obez. Fazla kilo ve/veya obezite, Türkiye’de 2012-2030 arasında %27.8 oranında artması beklenen kalp hastalığı gibi pek çok kronik hastalıkla ilişkili.

Çalışmanın dikkate alınması gereken bazı sınırlılıkları bulunuyor. Çalışmanın örnekleminde sadece kadınlar yer aldı, dolayısıyla bu sonuçlar erkeklere genelleştirilemeyebilir. 245 katılımcı dahil edilmesine rağmen, karşılaştırmalarda katılımcılar alt gruplara ayrıldığı için örneklem sayısı azaltıldı. Ayrıca, diyetteki alım miktarı ve diyete uyum hakkında ayrıntılı bilgiler bulunmuyor. Katılımcılarda gözlemlenen kilo kaybı dikkate alındığında, çoğu katılımcının düşük kalorili diyete uyduğu anlaşılıyor.
Dr. Rock , “Bu sonuçların yanı sıra, doymanın kilo kaybını idame ettirmek için kritik bir faktör olduğuna inancımızdan hareketle cevizin doyma üzerindeki etkisini de araştırmayı umuyoruz” dedi.
Çalışmanın diğer eş yazarları arasında, Tran Le, Shirley W. Flatt, Loki Natarajan, Bilge Pakiz, Elizabeth L. Quintana, Dennis D. Heath ve Brinda K. Rana yer alıyor.
Bu araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri (National Institutes of Health) (CA155435) ve California Walnut Commission tarafından kısmen desteklenmiştir.

1 Le TFlatt SWRock CL, et al. Effects of Diet Composition and Insulin Resistance Status on Plasma Lipid Levels in a Weight Loss Intervention in Women [published online ahead of print January 25, 2016]. J Am Heart Assoc. doi: 10.1161/JAHA.115.002771.
 
2 Li Y, Hruby A, Bernstein AM, Hu FB, et al. Saturated fat as compared to unsaturated fats and sources of carbohydrates in relation to risk of coronary heart disease: A prospective cohort study. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1538–1548. doi: 10.1016/j.jacc.2015.07.055.

3 U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015 – 2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. Available at http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/